Al bijna 30 jaar wonen wij, Alexandra en Frans met onze zonen op de Zuiderkade in Ede.
Een oude boerderij met omliggende weilanden werd in 1997 ons thuis. In de loop van de jaren werd de boerderij flink onder handen genomen en veranderde een deel van het weiland in onze tuin. De rest van het weiland werd een toevluchtsoord voor kippen, ganzen, ezels, pony’s, schapen, geiten, duiven, konijnen, eenden, katten, honden en zelfs een koe.
Vanaf het begin was het ons duidelijk dat we heel veel geluk hadden dat we op dit mooie stukje mochten wonen en was er de behoefte om dit te delen met anderen. Veel vrienden kwamen en gingen en vooral heel veel kinderen wisten de dieren en het buitenleven te vinden.
Toen ik, Frans, in 2021 met (vroeg)pensioen ging kwamen er 3 vragen op mijn pad.
In de zomer 2012 werd het eerste ontwerp voor het voedselbos gerealiseerd en in het najaar van 2021 werden de poelen gegraven voor de amfibieën en om moeraszones te creëren voor het voedselbos. In de winter en het vroege voorjaar van 2022 werden de eerste bomen en struiken aangeplant. Inmiddels zijn honderden bomen en struiken aangeplant, is er een faunatoren geplaatst, zijn moestuinbakken en -tafels gemaakt, het kippenhok en de ren zijn geplaatst etc.
Het zwaarste werk zit er voorlopig op en nu is het vooral aankijken en afwachten hoe het gaat uitgroeien. Natuurlijk is er nog altijd veel werk in onderhoud en in projecten zoals aanleg van een veldkeuken, aanleggen van een kruidlaag, ophangen van nestkasten, knotten van elzen en wilgen, snoeien van fruitbomen, enzovoort enzovoort.
Voedselproductie is niet het hoofddoel van Het WIJ-land. Daarom kent het voedselbos ook een echte bosopbouw waarin soorten door elkaar staan en niet in groepen of stroken om het oogsten te vergemakkelijken.
Het belangrijkste doel van ons is het vergroten van de biodiversiteit. Ons Wij-land ligt als een veelzijdig eiland tussen grote weilanden met monocultuur van Engels raaigras.
Daarnaast willen we graag aan mensen in de omgeving de mogelijkheid bieden om kennis te maken met het concept voedselbos, voedsel uit de natuur, maar ook met de biodiversiteit die daar bij komt kijken.
We denken daarbij aan rondleidingen en lesprogramma’s voor basisschool groepen, rondleidingen voor belangstellenden, kennismakingsprogranmma’s voor mensen met verschillende culturele achtergrond door middel van samen plukken, samen koken en samen eten. Maar ook meewerkprojecten voor vrijwilligers. Maar we staan ook zeker open voor ideeën van anderen, zolang het basis thema maar steeds zeer duidelijk “samen” is.
Aarzel dan vooral niet om contact op te nemen met Het WIJ-land! Frans en Moniek staan ten alle tijden klaar om u van een passend antwoord te voorzien.
Zuiderkade 25 | 6718 PE Ede | info@wij-land.com
© 2024 – Het WIJ-Land | Alle rechten voorbehouden